Forum Wiki SponsorShop
15 August 2022, 21:02:27 English Nederlands *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Leden hebben meer voordelen dus registreer je snel als lid!! Voordelen van een registratie zijn oa: Zelf kunnen posten op het forum - mogelijkheid van emailnotificatie als er een reactie is op een je eigen posting - mogelijkheid van email notificatie op een nieuwe posting op een onderwerp van een ander dat je wilt vervolgen - private mail kunnen ontvangen en verzenden naar andere forum gebruikers - overzicht van nog niet gelezen postings - toegang tot lezen en plaatsen van berichten in het vraag&aanbod forum -
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Twee sets speakers apart bedienen?  (Read 11995 times)
Rick-Online
Standaard
**

Karma: 0
Offline Offline

Posts: 21


« on: 27 April 2009, 09:31:26 »

Hoi allen,

Gisteren heb ik in onze tuin een setje speakers opgehangen. Voor het signaal hebben we aan de kabels die naar de twee frontspeakers in de woonkamer gaan een extra kabeltje gemaakt die vervolgens naar de nieuwe speakers in de tuin gaan.

In principe werkt alles als een trein, maar ik loop tegen een aantal puntjes aan die het geheel niet helemaal gebruikersvriendelijk maken. Wellicht dat een van jullie een idee heeft om dit op te lossen:

* Aangezien ik in de woonkamer met een 5.1. setje werk en het signaal van de frontspeakers integraal naar de speakers in de tuin gaat, moet ik wanneer ik buiten naar muziek wil luisteren eerste de speaker opstelling in Vista veranderen van 5.1 naar Stereo. Anders krijg je niet het volle geluid. Zang zit bijvoorbeeld vaak op de Center speaker. Als je dan weer binnen van de Mediacenter wil genieten, moet je eerst weer de speaker opstelling veranderen van Stereo naar 5.1.
* Graag zou ik op de een of andere manier het volume buiten en binnen apart willen regelen. In het uiterste geval zou ik zelfs het geluid binnen uit willen zetten, terwijl het geluid buiten vol open staat. Nu is de volume van de speakers buiten nog afhankelijk van het volume van de speakers binnen.

Zelf had ik al wat ideëen:

* Een versterkertje speciaal voor de speakers buiten
* De aansluiting voor de speakers buiten niet op de huidige aansluiting van de frontspeakers, maar op bijvoorbeeld de headphones, zodat je het '5.1 naar stereo en weer terug' verhaal omzeilt
* Een extra geluidskaart installeren, zodat het geluid echt apart te regelen is? (dit is trouwens een ideetje wat ik nu ter plekke heb, moet er nog goed over nadenken of dat wel kan etc.)

Heeft iemand suggesties voor me?

Groet!

Rick
« Last Edit: 27 April 2009, 11:01:47 by Rick-Online » Logged
Al eens gekeken in de "degroeneknop sponsorshop"?
Met de aanschaf van artikel uit de sponsorshop steun je het DGK initiatief en voor de prijs hoef je het niet te laten want die is gunstig!

DigitalDevices DVB tuners KeuzeBundel
(black) MediaCenter AB set - 29 eur.

dus check snel
www.degroeneknop.nl/sponsorshop/
.Nico
Dé Windows Media Center specialist!
Global Moderator
Guru
*****

Karma: 16
Offline Offline

Posts: 1855


Je kunt ook deze icons gebruiken:


WWW
« Reply #1 on: 27 April 2009, 10:32:05 »

* Een extra geluidskaart installeren, zodat het geluid echt apart te regelen is? (dit is trouwens een ideetje wat ik nu ter plekke heb, moet er nog goed over nadenken of dat wel kan etc.)

Een prijzige, maar kant-en-klare oplossing voor multi-room:

http://www.windows-mediacenter.nl/casatunes.htm

.Nico
Logged
kaajee
Global Moderator
Guru
*****

Karma: 7
Offline Offline

Posts: 2268



« Reply #2 on: 27 April 2009, 10:44:32 »

..............

Zelf had ik al wat ideëen:

* Een versterkertje speciaal voor de speakers buiten
Dan zul je hetzelfde probleem van de speaker setup (5.1 en 2.0/stereo) hebben. De PC stuurt nog steeds een 5.1 of 2.0 signaal uit.

* De aansluiting voor de speakers buiten niet op de huidige aansluiting van de frontspeakers, maar op bijvoorbeeld de headphones, zodat je het '5.1 naar stereo en weer terug' verhaal omzeilt
Ook hier heb je volgens mij het probleem dat Windows bij het inpluggen van de headphone jack gaat vragen wat voor signaal er op moet komen, headphone wordt vaak in combinatie gebruikt met 1 v/d surround speakers en zul je dus elke keer een aanpassing op je pc/software (qua speaker setup) moeten doen.

* Een extra geluidskaart installeren, zodat het geluid echt apart te regelen is? (dit is trouwens een ideetje wat ik nu ter plekke heb, moet er nog goed over nadenken of dat wel kan etc.)
Windows kan niet eenvoudig zelf met meerderde geluidskaarten overweg, dus zul je ook in deze situatie iets op je pc moeten instellen, nl. een andere geluidskaart.

Je zou in al deze situaties kunnen kijken naar een soort hotkey waarmee je switched tussen deze settings, deze hotkey koppelen aan een knop van je (universele) remote oid.

Een andere optie is Virtual Audio Cable, waarmee je Windows ahw om de tuin kunt leiden; Windows denkt en ziet maar 1 geluidskaart maar door sit stukje software kun je wel meerdere geluidskaarten gebruiken. Ik weet alleen niet hoe VAC omgaat met surround en stereo door elkaar enzo.

Andere optie is zoals Nokkie al zei; dedicated hardware, evt. een extender
Logged
Rick-Online
Standaard
**

Karma: 0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #3 on: 27 April 2009, 11:08:46 »

Allereerst, dank voor de (snelle!) reacties!

Uitgebreide extra hardware kopen is voor mij niet echt een optie. Voor die paar dagen in het jaar dat we in Nederland lekker buiten kunnen zitten, ga ik niet heel diep in de buidel tasten...

* De aansluiting voor de speakers buiten niet op de huidige aansluiting van de frontspeakers, maar op bijvoorbeeld de headphones, zodat je het '5.1 naar stereo en weer terug' verhaal omzeilt
Ook hier heb je volgens mij het probleem dat Windows bij het inpluggen van de headphone jack gaat vragen wat voor signaal er op moet komen, headphone wordt vaak in combinatie gebruikt met 1 v/d surround speakers en zul je dus elke keer een aanpassing op je pc/software (qua speaker setup) moeten doen.

Volgens mij kun je bij mijn geluidskaart inderdaad aangeven wat de functie is van het kabeltje wat je inplugt. Ook kun je aangeven wat de rest moet doen; moet de rest van het geluid zich uitschakelen, of gewoon doorblijven gaan. Als ik dat nu één keer aangeef en vervolgens het kabeltje er ook niet meer uit haal, dan zou die instelling bewaard moeten blijven, toch? Dan zou ik zelfs een willekeurige vrije jack-aansluiting kunnen gebruiken.

Als ik dan vervolgens dat kabeltje, via een versterker, naar mijn buitenspeakers laat lopen, dan zou het feestje moeten werken, denk ik. Via de extra versterker kan ik het geluid in en uit schakelen en het volume regelen. Enige nadeel: als ik het volume van de speakers binnen aanpas (via MCE), dan zal ook het volume van het signaal naar de versterker veranderen en zal ik dat moeten compenseren. Maar dat is nog wel te overzien.

Maak ik hier ergens een denkfout?
« Last Edit: 27 April 2009, 11:11:47 by Rick-Online » Logged
.Nico
Dé Windows Media Center specialist!
Global Moderator
Guru
*****

Karma: 16
Offline Offline

Posts: 1855


Je kunt ook deze icons gebruiken:


WWW
« Reply #4 on: 27 April 2009, 11:38:02 »

Rick,

Volgens mij heb je het goed  Tongue
Je zou eens kunnen kijken of je een versterker hebt met zgn. A en B speaker-paren. Meestal kun je dan met een schakelaar op de voorkant speakerpaar A of B aan/uit zetten, soms ook nog allebei. Kun je de tuinspeakers op B zetten al moet je dan natuurlijk wel ook je bron aanpassen om alleen stereo weer te geven. Tenzij je versterker/receiver zo slim is om het 5.1 signaal op speaker-paar B automatisch als stereo weer te geven...

.Nico
« Last Edit: 27 April 2009, 11:40:21 by Nokkie » Logged
.Nico
Dé Windows Media Center specialist!
Global Moderator
Guru
*****

Karma: 16
Offline Offline

Posts: 1855


Je kunt ook deze icons gebruiken:


WWW
« Reply #5 on: 27 April 2009, 15:49:37 »

of je kijkt even hier naar: http://www.barbecook.com/en/register/index.asp  specool  Tongue

.Nico
Logged
Rick-Online
Standaard
**

Karma: 0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #6 on: 27 April 2009, 16:06:26 »

 biggrin
Logged
lazyeye
Standaard
**

Karma: -1
Offline Offline

Posts: 40


« Reply #7 on: 1 May 2009, 21:31:23 »

Rick,

Volgens mij heb je het goed  Tongue
Je zou eens kunnen kijken of je een versterker hebt met zgn. A en B speaker-paren. Meestal kun je dan met een schakelaar op de voorkant speakerpaar A of B aan/uit zetten, soms ook nog allebei. Kun je de tuinspeakers op B zetten al moet je dan natuurlijk wel ook je bron aanpassen om alleen stereo weer te geven. Tenzij je versterker/receiver zo slim is om het 5.1 signaal op speaker-paar B automatisch als stereo weer te geven...

.Nico

over het algemeen kunnen verstekers/recievers via speaker a/b functie alleen B in stereo geven. als je buiten 5.1 wil zal je via pre-out naar een andere (5.1) versterker moeten gaan.

zoals je kan zien bij de speaker B alleen een stereo aansluiting. (deze reciever is te simpel voor de pre-out functies)
Logged
Rick-Online
Standaard
**

Karma: 0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #8 on: 3 July 2009, 13:04:15 »

Deze week heb ik hetgeen ik hierboven heb gezegd proberen uit te voeren. Ik liep echter tegen het volgende probleem aan:

In eerste instantie heb ik de Minijack van de buitenspeakers aangesloten op een lege aansluiting. De geluidssoftware vroeg netjes wat voor aansluiting dit was. Ik gaf aan dat het Headphones betrof. So far, so good.

Media Center speelt echter niet zowel op de Headphones als op de 'gewone' speakers af. Ik krijg het in elk geval niet gevonden. Ook niet als ik aangeef dat de machine gewoon moet doorgaan met afspelen via de regulieren kanalen als een koptelefoon wordt aangesloten (in tegenstelling tot de rest van het geluid stoppen en alleen geluid over de Headphones laten gaan).

Wellicht iemand suggesties?

Thanks,

Rick

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Dedicated Server Managed Colocatie VPS Webhosting + domeinnamen Domeinnaam registraties Linux beheer, server clustering, backup oplossingen

Powered by MySQL Powered by PHP
Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!